Wczorajsze, trzecie już, spotkanie z cyklu podróży turystyczno-kulturowych Marka Czekajskiego po Bałkanach. Tym razem odwiedziliśmy Serbię, Chorwację i Słowenię. Były barwne opowieści, historia odwiedzanych krajów i miejsc, ciekawostki i anegdoty, a na koniec smakowity tematyczny poczęstunek, który docenili nasi goście.
 
Można było spróbować koreczków na sposób iście „bałkański” zrobionych na bazie pszenno-żytniego wieloziarnistego chleba z fetą, lekko pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym, ajwarem, zielonymi i czarnymi oliwkami czy też koreczków na słodko z pastą orzechową i dżemem figowo-pomarańczowym. Z kolei przygotowane z ciasta francuskiego byrki z mięsno-pomidorowym farszem również przypadły do gustu podczas rozmów o serbskiej czy chorwackiej kuchni. Oczywiście jak na „bałkański wieczór” nie zbrakło także czerwonego (półsłodko-półwytrawnego) i białego (półwytrawnego) wina, które sam prowadzący wybrał adekwatnie do poczęstunku.
 
Dziękujemy za wspólną podróż i zapraszamy na kolejne podróżniczo-fotograficzno-kulturowe prelekcje.
Skip to content